Limba Italiană

“Toate drumurile duc la Roma”

Limba italiană nu este o limbă uşor de învăţat, şi totuşi, câteva aspecte ne facilitează învăţarea ei. Printre acestea se numără faptul că vocabularul italian este în proporţie de 50% aproape identic cu cel român deoarece latina stă la baza ambelor limbi. De aceea, şi dacă nu ştim italiană, ascultând-o cu atenţie ajungem să înţelegem o bună parte dintr-o conversaţie. Ne ajută şi pronunţia care nu este deloc dificilă, gramatica atât de similară cu cea a limbii române precum şi muzicalitatea cuvintelor.

Ne este cunoscută tuturor expresia “Toate drumurile duc la Roma”, care făcea aluzie la impresionanta reţea de drumuri interconectate a Romei, dar dacă o transpunem în prezent ne duce cu gândul la o călătorie pe care fiecare dintre noi o face dintr-un alt imbold. Pe drumul spre Roma se vor întâlni azi cei care vor alege să studieze, să aprofundeze istoria, arta, literatura, designul vestimentar, să descifreze tainele gastronomiei italiene, cei fascinaţi să descopere Italia autentică, să interacţioneze cu localnicii, şi nu în ultimul rând cei care aleg să se întoarcă pentru a nu uita. Aceştia sunt copiii emigranţilor români pentru care, într-o anumită etapă a vieţii lor, Italia a însemnat “acasă”, ai căror ochi sclipesc când se întâlnesc şi comunică în limba italiană.

            De asemenea, în societatea contemporană, cunoaşterea limbii italiene poate însemna un loc de muncă mai bine retribuit întrucât în secolul multilingvismului, angajatorii sunt în căutare de personal capabil să utilizeze mai multe limbi străine.

Profesori coordonatori

  • Prof. Munteanu Anca Mihaela, Colegiul Național David Prodan” Cugir