Franceză

Este limba marilor scriitori precum Voltaire, Hugo, Balzac sau Molière.

 Limba franceză este încă o limbă străină pe care o vorbesc tinerii din ziua de azi, pe lângă limba engleză, foarte uzuală și necesară.  Este o limbă clară și limpede ca apa de munte, precisă și capabilă să traducă cele mai fine nuanțe ale gândirii și sensibilității umane, o limbă a instituțiilor europene și internaționale precum Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, Consiliul European, Unesco, Crucea Roşie, etc.

Limba franceză este o limbă de cultură. Este limba marilor scriitori precum Voltaire, Hugo, Balzac sau Molière, adevărați “monștri sacri ai literaturii universale”, autori remarcabili care pot fi înțeleși mai bine dacă sunt citiți în limba în care au scris.

Până în zilele noastre, limba franceză este limba oficială a Jocurilor Olimpice şi limba diplomatică a Statului Vatican. Este, totodată, o limbă în care se poate studia gratuit la Sorbona sau la Universitatea Pierre et Marie Curie de la Paris, beneficiind de burse de studiu.

Răspândirea sa în lume este remarcabilă, dacă luăm în considerare că este vorbită în mai mult de 43 de ţări. Este foarte folosită pe Internet, fiind a treia limbă ca utilizare, după engleză și germană.

Profesori coordonatori

  • Prof. Rusu Sofica – Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
  • Prof. Mihălțan Maria – Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia
  • Prof. Bodea Roxana – Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni