Creativitate tehnică și științifică

“Toate visele noastre pot deveni realitate dacă avem curajul să le urmăm.” (Walt Disney)

Potenţialul creativ tehnic al tinerilor este o resursă importantă pentru viitor și, ca urmare, este foarte important să existe programe care să valorifice această resursă și să permită conştientizarea şi stimularea creativității. O educație de calitate în aceast direcție are, cu siguranță, rezultate bune și foarte bune pe termen mediu și lung.

Se spune că ideile creative sunt produse ale unei minți agere, iar creativitatea este instrumentul nostru de a debloca frumusețea și ideile încă nevăzute în lume. Abilitatea de a realiza lucruri noi este un dar admirabil care ne influențează în mod semnificativ viața de zi cu zi, dar ne afectează considerabil și ca indivizi.

În cadrul programului de creativitate științifică și tehnică urmărim să dezvoltăm abilități care să-i ajute pe elevi să înșeleagă mai bine știința, tehnica, educația tehnologică ș.a.m.d., pornind de la un principiu de bază care afirmă că, în general, creativitatea este în interiorul nostru. Creativitatea este un dar, pentru că ne ajută să avem o apreciere mai profundă a vieții și a naturii. Fiind creativi, putem da sens celor mai banale zile și rutine, bazându-ne pe faptul că mecanismul complex al gândirii creative, atât în artă, cât mai ales în știință,  este inerent intuiției și logicii. Gândirea începe acolo unde există o situație problemă care presupune căutarea unei soluții, iar intuiția presupune decizii rapide care rezultată dintr-o acumulare îndelungată de cunoștințe într-o anumită zonă.

Iar în ceea ce privește creativitatea științifică și tehnică, o importantă legătură există între gândire și imaginație. Imaginația creativă și fantezia joacă un rol decisiv în descoperiri și ralizarea de noi invenții, care, în final, duc la dezvoltarea societății. Această abilitate trebuie să fie constant dezvoltată, stimulată și antrenată, iar în cadrul Centrului Județean de Excelență Alba punem accent pe aceste aspecte atât de importunate pentru elevi.

Profesori coordonatori

  • Prof. Tutuian Luminița Maria – Liceul ,,Dr. Lazăr Chirilăˮ Baia de Arieș