Istorie

”Fără istorie nu este patrie și fără dragoste de istorie nu poate fi dragoste către patrie!”

Bogdan Petriceicu Hașdeu

Parafrazându-l pe Bogdan Petriceicu Hașdeu că ”istoria ar fi o jucărie dacă învățăturile n-ar dirija prezentul și n-ar prepara viitorul”, putem afirma că istoria este un domeniu al științei care studiază în profunzime dezvoltarea și evoluția omenirii, prin raportare la evenimentele care s-au petrecut de-a lungul timpului și care au influențat societarea.

Cunoașterea istoriei reprezintă pentru un popor o importanță deosebită datorită învățăturilor care se pot extrage din experiențele generațiilor trecute, a consecințelor pe care le are asupra lumii prezente dar și pentru că le oferă oamenilor identitatea națională fără de care nu ar putea exista.

Concluzionez, parafrazându-l, din nou, pe Bogdan Petriceicu Hașdeu: ”Fără istorie nu este patrie și fără dragoste de istorie nu poate fi dragoste către patrie!”

Studierea și cunoașterea istoriei reprezintă o datorie morală față de strămoșii noștri, de marile personalități ale veacurilor trecute, fără de care nu am fi existat, însă se constituie și ca o trasătură care denotă cultura generală, simțul responsabilității dar și al patriotismului. Cunoașterea și înțelegerea istoriei ne ajută să ne definim pe noi înșine, să ne cunoaștem rădăcinile strămoșești, să ne identificăm cu un anumit tip de gândire, facilitând astfel evoluția. Cunoașterea istoriei, prin raportare la trecut, le permite tinerilor să înțeleagă evoluția evenimentelor sociale, economice și politice ale unui popor, să evalueze într-un mod obiectiv lucrurile cu care sunt contemporani, putând astfel anticipa consecințele acestora.

Profesori coordonatori

  • Prof. Anca Nicolae-Dan – Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia
  • Prof. Galdău Cosmin – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia