Centrul Județean de Excelență Alba a fost reprezentat la întâlnirea națională a directorilor centrelor județene de excelență

        În perioada 27-28 octombrie 2023 s-a desfășurat la Sibiu o nouă întâlnirea a directorilor centrelor județene de excelență. În conformitate cu Legea Nr. 198 a învățământului preuniversitar, centrele județene de excelență, funcționează ca unități de educație extrașcolară cu personalitate juridică și sunt coordonate metodologic de Centrul Național pentru Excelență. În aceste unități de educație se desfășoară activități suplimentare de învățare și programe educaționale pentru elevii capabili de performanțe înalte. Aceste programe sunt de aprofundare și extindere a învățării corespunzătoare curriculumului național sau altor domenii, dar și de dezvoltare a unor aptitudini specifice, de mentorat și transfer de competențe.

Întâlnirea de la Sibiu a directorilor centrelor județene de excelență a avut loc în contextul desfășurării galei laureaților la “Festivalul CDIdei în cărți”, un festival – concurs național, ajuns la ediția a VIII-a și înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale. Scopul evenimentului a fost acela de promovare a bunelor practici în domeniul educației și de extindere a cadrului de colaborare între aceste instituții, pentru realizarea cu succes a misiunii comune.

Din partea Centrului Județean de Excelență Alba a participat directorul instituției, prof. Adrian Simion, care a oferit și câteva detalii:

«Evenimentul de la Sibiu a readus în prim plan două elemente importunate pe care noi, în cadrul centrelor de excelență, le diseminăm: competiția sănătoasă creatoare de plusvaloare și promovarea muncii în echipă pentru obținerea de rezultate tot mai bune. Din punctul de vedere al CJEx Alba, pot spune că ne-am îndeplinit obiectivele. Am ajuns cu două echipe în etapa finală, atât la nivel de gimnaziu, cât și la nivel de liceu, la “Festivalul CDIdei în cărți”, obținând locul III la secțiunea limbi moderne – limba engleză, categoria de clase a IX-a – a X-a. De asemenea, în ceea ce privește sesiunea de bune practici în educație pentru directorii centrelor de excelență, pot spune că, la fel ca și la precedentele evenimente de acest fel, s-au dezbătut teme importante pentru evoluția învățământului de performanță în România. Sigur că avem destule probleme, pe care le-am semnalat cu toții, de la subfinanțare până la birocrația excesivă și de la lipsa resursei umane până la insuficienta promovare ș.a.m.d. Dar toți cei care am fost acolo ne-am asumat că, pentru a reuși să dăm valoare în mod continuu instituțiilor pe care le conducem, este nevoie ca să transformăm toate aceste obstacole în provocări din care să apară oportunități. Am apreciat această acțiune, coordonată exemplar de doamna director de la CJEx Sibiu, doamna profesoară Mihaela Seușan, care ne-a oferit oportunitatea de a împărtăși experiențele noastre de management, dar și de a ne cunoaște mai bine și de a discuta concret despre modalități de a identifica problemele comune și soluțiile posibile pentru rezolvarea lor. Următorii pași pe care-i vom face vor fi niște propuneri concrete pe care le vom înainta către Ministerul Educației cu privire la legislația care vizează centrele județene de excelență și, de asemenea, privind organizarea viitoarelor olimpiade și concursuri și, nu în ultimul rând, a taberelor de excelență pentru elevi. De la an la an se dovedește tot mai mult rolul important pe care aceste instituții îl au pe piața educațională, dar, pentru a ne dezvolta în continuare, este nevoie de sprijin constant din partea Ministerului Educației, a autorităților publice locale și a mediului de afaceri.»