PROIECTUL „ARC PESTE TIMP – BICENTENARUL NAȘTERII LUI AVRAM IANCU” LA FINA
Anul 2024 este desemnat prin lege  «Anul Avram Iancu». În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 651 din 17 iulie 2023 a fost publicată Legea nr. 223/2023 pentru instituirea anului 2024 ca «Anul Avram Iancu». Conform legii, în acest an pot fi organizate evenimente culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu.
În acest an școlar Centrul Județean de Excelență Alba a organizat o nouă ediție a proiectului de educație extrașcolară „Arc peste timp”, de data aceasta sub titulatura oficială de „Arc peste timp – Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu”, un fapt explicabil având în vedere că anul 2024 este anul în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Proiectul a fost destinat profesorilor și elevilor de gimnaziu și liceu, fiind inclus în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene – anul școlar 2023-2024, la poziția 13, cu titulatura oficială de Concurs regional interdisciplinar „Arc peste timp – bicentenarul nașterii lui Avram Iancu”. Fiind vorba de un concurs regional, Centrul Județean de Excelență Alba a realizat parteneriate cu 20 de unități de învățământ preuniversitar din țară, acestea provenind din 8 județe și 14 localități. În cadrul proiectului au participat 19 cadre didactice din învățământul preuniversitar, cu echipaje de elevi în concurs și / sau cu lucrări de cercetare, iar cei 30 de elevi participanți au fost implicați într-un concurs cu două secțiuni, legat de tematica proiectului: o secțiune cu întrebări pentru elevii de liceu și o secțiune de desene, colaje, fotografii și afișe pentru elevii de gimnaziu.
Săptămâna trecută, la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, a avut loc etapa finală a concursului destinat elevilor de liceu, activitate care s-a bucurat de prezența inspectorului de specialitate pentru disciplina istorie din cadrul ISJ Alba, prof. Ștefan Teompa. Au fost implicate 5 echipe de câte doi elevi provenind de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și Centrul Județean de Excelență Alba, aceasta fiind, de altfel, ierahia finală.
Proiectul educațional «Arc peste timp – Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu» s-a înscris în seria manifestărilor dedicate marcării a 200 de ani de la nașterea revoluționarului pașoptist Avram Iancu, liderul revoluției române din Transilvania. Proiectul s-a vrut a fi și o alternativă la nevoia de formare continuă a cadrelor didactice, prin modele de bună practică în ceea ce privește cercetarea istoriei naționale și locale și a activității personalităților care au fost implicate în revoluția română de la 1848 – 1849. Ne-am dorit să realizăm un eveniment la care să participe elevi și cadre didactice din învățământul preuniversitar din țară, cu lucrări de cercetare, evenimentul constituind și un real schimb de experiență privind cercetarea istorică. Iar nivelul de participare arată că ne-am atins acest obiectiv, ceea ce ne bucură. De altfel, cele mai bune lucrări din cadrul proiectului vor fi publicate într-un volum cu ISSN, care va apărea în această vară. Mulțumim pentru sprijin celor care ne-au ajutat să implementăm proiectul și adresăm mulțumiri speciale Consiliului Județean Alba, care ne-a susținut din punct de vedere material. Totodată, adresăm adresăm felicitări tuturor participanților și-i așteptăm să se implice și în alte proiecte pe care le va organiza Centrul Județean de Excelență Alba.