„Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara”. Aceste cuvinte le spunea Spiru Haret acum mai bine de 100 de ani. Iar afirmația lui este la fel de valabilă azi, ca și atunci când a fost făcută. Și după astfel de principii este necesar, ca profesor, să îți ghidezi activitatea.

De fapt, a fi cadru didactic nu este o simplă meserie. Este un „ce” special, pe care fie îl ai, fie nu. Și cum îți dai seama de asta? Simplu – pentru că ajungi să trăiești prin copii pe care societate îi pune în fața ta din 4 în 4 ani. Îi vezi cum cresc și în fiecare bancă, la fiecare dintre ei, în doi ochi și un zâmbet, îți spui niște speranțe. Și apoi lucrezi ani și ani pentru ca acele speranțe să se împlinească. Și simți! În primul rând simți puternic că ei sunt ai tăi. Și, pentru că sunt copiii tăi, ești responsabil pentru ei – în fața părinților, în fața societății și, în final, în fața lui Dumnezeu. E atât se simplu și atât de complex în același timp. Și e tot atât de real faptul că împreună, școală – comunitate – familie, putem da o nouă imagine sistemului de educație.

Până la urmă, să fii cadru didactic nu este doar o meserie, este un stil de viață. Înseamnă de multe ori inclusiv să știi ce gândește, ce simte sau ce îi lipsește elevului. Adevărul este că nicio meserie din lume nu îți oferă satisfacțiile sufletești pe care și le oferă cariera didactică. Și, deși sistemul nostru de învățământ întâmpină multe probleme, avem atâția și atâția dascăli care încep fiecare an școlar, fiecare fiecare lună, fiecare săptămână și fiecare zi cu același gând – ce pot face ei în plus pentru ca ai noștri copii, să se pregătescă mai bine și să reușească mai ușor în viață.

La Centrul Județean de Excelență Alba noi prețuim oamenii și principiile și valorile simple, dar atât de necesare, pe care fiecare cadru didactic le are și le dă mai departe discipolilor săi: responsabilitatea, valorizarea muncii, ambiția orientată spre succes și dragostea pentru bine și frumos. Adică acele elemente care stau la baza dezvoltării armonioase a oricărui copil sau tânăr, astfel încât cu timpul să devină cea mai bună versiune a sa.

Le mulțumim sincer celor care care depun atâtea eforturi pentru ca, generație după generație, copiii noștri să iasă din școală pregătiți pentru provocările pe care viața le pregătește pentru ei. Și tuturor acestora, pornind de la colegii și colegele din învățământul preșcolar și terminând cu colegii și colegele din învățământul universitar le spunem un sincer LA MULȚI ANI!

 

Prof. Adrian SIMION,

Director Centrul Județean de Excelență Alba