Autor:
GHERMAN IULIA
COLEGIUL NAŢIONAL “HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN” ALBA IULIA

 

Secolul XX este cea mai remarcabilă perioadă din istoria omenirii din punct de vedere al invenţiilor care au schimbat lumea. Descoperirile ştiinţifice ale secolului XX, multe la număr, au reprezentat adevărate revoluţii în domeniul ştiinţific şi nu în ultimul rând ,au schimbat cursul istoriei, viaţa oamenilor şi au deschis porţile către o lume nouă. Se spune că, în intervalul de timp alocat secolului XX, omul a fost cel mai productiv din punct de vedere al descoperirilor ştiinţifice.

1. ENERGIA NUCLEARĂ

Aceasta este o sabie cu două tăişuri, aşa cum avea să confirme istoria. Pe de o parte, invenţia a adus omenirii o sursă de energie eficientă şi practic nelimitată, cu potenţial de a schimba planeta peste noapte. Pe de altă parte, aceeaşi sursă de energie putea fi folosită pentru a crea una dintre cele mai distrugătoare arme din istorie, aşa cum s-a demonstrat la Cernobîl în 1986. Impactul pozitiv al descoperirii nu poate fi însă negat, în ciuda pericolului. Centralele nucleare sunt, astăzi, surse de energie eficiente din punct de vedere al costurilor. La nivel mondial există aproximativ 450 de reactoare nucleare care sunt folosite pentru a produce energie electrică în aproximativ 30 de ţări din lumea întreagă.

2. COMPUTERUL

Astăzi nu putem să ne prezentăm viaţa de zi cu zi fără computer sau laptop. Dar, recent, primele computere au fost folosite doar în știință. În 1941, inginerul german Konrad Zuse a proiectat aparatul mecanic Z3, care a funcționat pe baza releelor telefonice. Calculatorul practic nu se deosebea de modelul modern. În 1942, fizicianul american John Atanasov și asistentul său Clifford Berry au început să dezvolte primul computer electronic, dar nu au reușit să finalizeze această invenție. În 1946, americanul John Mauchly a dezvoltat computerul electronic ENIAC. Primele mașini au fost uriașe și au ocupat camere întregi. Iar primele calculatoare personale au apărut abia la sfârșitul anilor ’70 .

3. AVIONUL

Nu în ultimul rând, marile descoperiri ale secolului XX sunt noi moduri de transport. Cei doi frați Orville și Wilbur Wright au intrat în istoria omenirii ca primii piloți. Orville Wright a reușit să facă un zbor controlat în 1903. Avionul, pe care l-a dezvoltat împreună cu fratele său, a durat doar 12 secunde, dar a fost o descoperire imensă pentru aviația de atunci. Data zborului este considerată ziua de naștere a aviației. Frații Wright au fost primii care au proiectat un sistem de control al mașinii care a răsucit consolele aripilor cu cabluri. Deja în 1904, un nou model de aeronavă vedea lumina, mai avansată și capabilă nu numai să zboare, ci și să efectueze manevre. În 1905, a apărut o a treia versiune, care ar putea rămâne în aer timp de aproximativ treizeci de minute. Doi ani mai târziu, frații au semnat un contract cu armata SUA, iar mai târziu, și francezii au cumpărat avionul. Mulți au început să se gândească la transportul de pasageri, iar Wright au făcut ajustările necesare modelului lor, adăugând un scaun suplimentar și făcând motorul mai puternic. Așadar, începutul secolului al XX-lea a deschis cu totul noi oportunități umanității. Aşa cum locomotiva a făcut lumea mai mică în secolul al nouăsprezecelea, avionul a făcut acelaşi lucru în secolul al XX-lea, micşorând planeta noastră până la punctul în care o persoană putea zbura oriunde în lume în câteva ore.

4. RACHETA,

care şi-a dovedit utilitatea pe mai multe planuri, de la distracţie, la armă, până la modalitatea de explorare a spaţiului cosmic.

5. SUBMARINUL

Deşi vasele submersibile au fost folosite şi în trecut, se consideră că abia în secolul XX a fost creat primul submarin modern. În cel de-al Doilea Război Mondial descoperirea s-a dovedit o armă periculoasă.

6. PENICILINA ANTIBIOTICĂ

O descoperire revoluționară a avut loc în medicina secolului XX când, în 1928, omul de știință englez Alexander Fleming a descoperit efectele mucegaiului asupra bacteriilor. Astfel, bacteriologul a descoperit primul antibiotic din lume ,penicilina din matrițele Penicillium notatum – un medicament care a salvat viețile a milioane de oameni. Este de remarcat faptul că, colegii lui Fleming s-au înșelat, crezând că principalul lucru este întărirea sistemului imunitar și nu lupta împotriva microbilor. Prin urmare, antibioticele nu sunt solicitate de câțiva ani. Abia mai aproape de 1943, medicamentul a găsit o utilizare pe scară largă în instituțiile medicale. Fleming a continuat să studieze microbii și să îmbunătățească penicilina. Până la descoperirea lui Alexandru Fleming din 1928, orice bacterie putea fi mortală. Rata de mortalitate cauzată de infecţiile bacteriene a scăzut odată cu descoperirea penicilinei.

7. TELEVIZORUL

Una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului al XX-lea a fost inventarea televizorului. Fizicianul rus Boris Rosing a brevetat primul aparat în 1907. În modelul său, a folosit un tub cu raze catodice și a folosit o fotocelulă pentru a converti semnalele. Până în 1912, a îmbunătățit televizorul, iar în 1931 a devenit posibilă transmiterea de informații folosind o imagine color. În 1939 a fost deschis primul canal de televiziune. Televiziunea a dat un impuls extraordinar schimbării modului în care oamenii gândesc și modul în care comunică. Prima demonstraţie a unei transmisii de televiziune s-a realizat abia in 1926 şi poartă semnătura lui John Logie Baird. Înainte de Al Doilea Razboi Mondial, 19 000 de televizoare electronice au fost fabricate în Marea Britanie şi 1.600 în Germania. În Statele Unite ale Americii, utilizarea televizorului a explodat după cel de-al Doilea Război Mondial.

8. INTERNETUL

Dacă avionul a redus planeta până la punctul în care se putea zbura de la New York la Londra în şase ore, internetul a făcut posibilă comunicarea şi ”trasportarea” virtuală în câteva secunde. Un factor esenţial în evoluţia internetului a constituit-o dezvoltarea computerelor, începând din anii 1950. În 1962, Licklider şi Welden Clark au publicat o lucrare intitulată „On-Line Man Computer Communication”, ce oferea una dintre primele viziuni ale societăţii împânzită de o reţea informatică globală. World Wide Web a transformat viața umană, deoarece astăzi, probabil, nu există niciun colț al lumii în care această sursă universală de comunicare și informație să nu fie folosită. Dr. Licklider, care a condus proiectul de schimb de informații militare din SUA, este considerat unul dintre pionierii Internetului. Prezentarea publică a rețelei ARPANET a avut loc în 1972, iar puțin mai devreme, în 1969, profesorul Kleinrock și studenții săi au încercat să transfere niște date din Los Angeles în Utah. Și în ciuda faptului că doar două scrisori s-au dovedit a fi transmise, a fost pus începutul erei rețelei mondiale. Invenția internetului a devenit o descoperire faimoasă în lume, iar până la sfârșitul secolului al XX-lea erau deja peste 20 de milioane de utilizatori.

9. RADIOUL

Invenţia a făcut posibil ca o persoană să fie auzită de la sute sau chiar mii de mile distanţă. Pe 12 decembrie 1896, italianul Guglielmo Marconi a făcut la Londra demonstraţia publică a unui aparat cu care putea transmite semnale la distanţă, fără fir. Marconi a continuat experimentele vreme de ani buni. La 17 decembrie 1902, Marconi a reuşit să transmită primul semnal radio peste Atlantic. În anul 1920, a avut loc prima emisiune radio la un post din Anglia, iar în acelaşi an, în America, a început să emită primul post de radio comercial din lume. Se spune că, până la apariţia televiziunii şi internetului, radioul a condus lumea. In concluzie, s-au făcut multe descoperiri științifice în secolul al XX-lea , mai mult decât pentru tot timpul anterior, cunoașterea omenirii crescand constant în fiecare an. Totodată, în secolul XX, principalele descoperiri au fost efectuate în principal în două domenii: biologie și fizică.

Webografie

https://adevarul.ro/locale/alexandria/topul-celor-mai-importante-inventii-secolului-xx-schimbat-lumea-1_5a20ff905ab6550cb8b9a45a/index.html 
https://uofa.ru/ro/chto-samoe-vazhnoe-bylo-izobreteno-v-20-veke-interesnye-izobreteniya-xx-veka/
https://historia.ro/sectiune/general/top-cinci-inventii-care-au-marcat-secolul-xx-585526.html