În perioada 9 – 11 februarie 2024, s-a desfășurat, la Cluj Napoca, o nouă etapă a cursului „Școala directorilor cu încredere”, un eveniment important în cadrul programului „Școala încrederii”, în care este înscris și Centrul Județean de Excelență Alba. Programul este susținut de Wellbeing Institute și Transylvania College Cluj Napoca și are ca obiectiv principal transformarea culturii organizaționale a școlilor din România, prin oferirea de activități de formare, facilitare și coaching dedicate profesorilor și elevilor.

Cursurile de formare din „Școala încrederii” vizează mai multe aspecte care țin atât de școală ca instituție de învățământ, cât și de sistemul de educație, în general. Ele sunt realizate pe baza unor modele validate la nivel național și internațional și aplicate în unități de învățământ precum Transylvania College. Programul implementează practici educaționale inspirate din standardele românești ARACIP și cele britanice British Schools Overseas (BSO) și este bazat pe integrarea rezultatelor reieșite din cercetări continue efectuate de experți din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.

Între participanții veniți din toată țara s-au aflat și reprezentanți ai Centrului Județean de Excelență Alba: doamnele profesoare Monica Borteș, director adjunct la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, o unitate de învățământ care din acest an școlar este, de asemenea, parte din programul „Școala încrederii”, Mariana Maierescu, director adjunct la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia și directorul CJEx Alba, profesorul Adrian Simion.

Noi, la  Centrul Județean de Excelență Alba credem că pregătirea continuă a cadrelor didactice este nu doar o necesitate individuală a fiecăruia dintre noi, profesorii, ca și educatori, ci este o nevoie structurală a școlii ca instituție, ca sistem, ca și echipă. Iar când ți se oferă o oportuitate de a participa într-un program precum „Școala încrederii”, evident că te interesează. Și nu este vorba despre faptul că pentru noi, ca și instituție, este un program gratuit, ci important este ceea ce oferă acest program. Suntem interesați să avem cât mai mulți dintre colegii noștri implicați în cursurile de pregătire, astfel încât numărul de elevi care să aibă acces la beneficiile programului să fie cât mai mare. Pentru toți cei implicați, acest program este o oportunitate de a ne perfecționa ca și educatori, astfel încât să oferim elevilor noștri modele și oportunități de dezvoltare cât mai potrivite pentru ceea ce ei înșiși simt că este bine pentru ei. Noi considerăm că toate tipurile de educație sunt importante pentru copii. Ne axăm, evident, pe perfecționarea continuă a elevilor noștri în ceea ce privește partea academică, fără a exclude celelalte tipuri de educație, pe care le considerăm absolut necesare pentru ca ai noștri copii să devină niste adulți cât mai pregătiți și cât mai „compleți”