În perioada 27 – 28 mai Centrul Județean de Excelență Alba a organizat, la Alba Iulia și Ciugud, două evenimente importante în ceea ce privește domeniul educației: conferința națională „Excelența în educație – Modele de bune practici în învățământul românesc” și „Gala excelenței”. Acestea au reprezentat o oportunitate de consultare a experților din domeniul educației, dar și a altor actori interesați de domeniu, în privința îmbunătăţirii sistemului de educație în general și a condiţiilor de pregătire a elevilor capabili de performanţe înalte, în special.

Conferința a început sâmbătă, 27 mai, la Alba Iulia cu seminarii și workshopuri pe diverse teme din domeniul educației, desfășurate la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și a continuat a doua zi cu vizite de studiu la Școala Gimnazială Ciugud și noua grădiniță din comună. Între cei aproximativ 70 de participanți s-au numărat directori de centre de excelență din țară, inspector școlari, profesori de la Centrul Județean de Excelență Alba, directori și profesori de la diverse unități de învățământ din județ și din țară.

Seara de sâmbătă a fost rezervată „Galei excelenței”, un eveniment în care au fost premiații elevii din Centrul Județean de Excelență Alba care în acest an școlar au obținut premii importante la olimpiade și concursuri școlare.

La evenimente au participat, de asemenea, și oficialități locale: Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, Nicolae Alba, prefectul județului Alba, Emil Popescu, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, Cornel Sandu, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba, Delia Gheorghiță, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Pentru Centrul Județean de Excelență Alba astfel de evenimente reprezintă tot atâtea oportunități de a dezvolta colaborarea cu autoritățile publice locale, mediul de afaceri și cu instituții de învățământ din județ și din țară. Unul dintre scopurile pentru care au fost create centrele județene de excelență a fost acela de a fi instituții care promovează performanța în educație și dezvoltarea colaborării între unitățile de învățământ, pentru identificarea şi promovarea elevilor capabili de performanţe înalte. Și, în pofida multor provocări, încercăm să creăm un cadru cât mai propice pentru performanță școlară și să recompensăm, atât cât putem, acestă performanță. Pentru că elevii noștri chiar merită mai mult, întrucât, așa cum se știe, investiția în educație este cea mai bună investiție pe care o societate o poate face dacă vrea să evolueze pe termen mediu și lung. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit: Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Județului Alba, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Endava România Cluj Napoca, Cofetăria Corina Alba Iulia, Vila Elisabeta Alba Iulia, Asociația AS 2001 Alba Iulia